Spitalul Clinic de Urgenţă “Bagdasar-Arseni”

Bucureşti, Şos. Berceni 12, sector 4, 041915 Tel. Fax: +4021-334.73.50

Radiochirurgia Gamma Knife

Informaţii pentru pacienţi

Radiochirurgia Gamma Knife reprezintă o metodă de tratament recunoscută a anumitor leziuni bine definite ale creierului. Deşi denumirea aparatului este aceea de “cuţit gamma” (în limba engleză “knife”=”cuţit”), acesta nu este un cuţit în sensul comun al cuvântului. Medicul nu face incizii ale pielii capului în timpul procedurii, în schimb direcţionează cu mare precizie 201 raze gamma către zona bolnavă din creierul pacientului.

Radiochirurgica Gamma Knife asigură tratamentul sigur şi eficient pentru mai bine de 30.000 de pacienţi din întreaga lume în fiecare an! Procedura este simplă, complet nedureroasă şi de încredere.

Tratamentul constă din patru mari etape:

  1. montarea cadrului stereotactic

  2. efectuarea investigaţiilor: CT, RMN sau Angiografie cerebrală

  3. planificarea tratamentului

  4. tratamentul propriu-zis

Ce este Radiochirurgia Gamma Knife ?

Radiochirurgia Gamma Knife este o metodă terapeutică unică, ce trimite cu precizie maximă zonei bolnave din creierul pacientului 201 raze gamma focalizate în acelaşi punct, astfel încât razele ce se întâlnesc în centru să aibă efect maxim, aşa cum razele soarelui focalizate de o lentilă pot aprinde focul. În acest mod, zona bolnavă primeşte maximum de energie din partea razelor gamma în timp ce ţesuturile sănătoase din jur nu sunt afectate aproape deloc de radiaţia terapeutică.

Înainte de tratament

Medicul vă va informa înainte de tratament despre modul de desfăşurare a întregii proceduri. Radiochirurgia Gamma Knife nu necesită tunderea sau raderea părului de pe cap, ci numai spălarea acestuia cu un şampon antiseptic. După aceasta se montează cadrul stereotactic.

Cadrul stereotactic

Unul dintre elementele cheie ale tratamentului radiochirurgical Gamma Knife este cadrul stereotactic ce se montează pe capul pacientului.

Cadrul permite medicului să calculeze cu mare precizie poziţia în spaţiu în interiorul capului a zonei bolnave a creierului astfel încât razele gamma să fie îndreptate numai către aceasta fără să afecteze ţesuturile sănătoase din jur. Acest cadru, fabricat din materiale uşoare şi rezistente, compatibile cu câmpul magnetic din interiorul aparatelor de imagistică, este fixat de capul pacientul cu ajutorul a patru şuruburi ce se montează după aplicarea unui anestezic local. Cadrul este folosit ca bază de referinţă în calcularea coordonatelor tridimensionale ale zonei bolnave din creier, asigurând în acelaşi timp şi imobilizarea capului în timpul investigaţiilor şi a tratamentului.

Investigaţii

După ce cadrul stereotactic a fost fixat de capul pacientului se pot începe investigaţiile: rezonanţa magnetică (RMN cerebral), tomografia computerizată (CT cerebral) sau angiografia digitală cu substracţie. Toate aceste metode de diagnostic furnizează informaţii despre forma, dimensiunile şi poziţia exactă a zonei bolnave din creierul pacientului.

Pe parcursul desfăşurării investigaţiilor, de cadrul stereotactic se ataşează o cutie transparentă dintr-un material plastic special ce conţine coordonatele de referinţă pe baza cărora calculatorul aparatului va realiza reconstrucţia tridimensională a leziunii din creier şi va calcula “volumul ţintă” pentru tratament. După încheierea investigaţiilor, această “cutie” se detaşează de cadrul stereotactic.

Planificarea tratamentului

Din momentul în care s-au incheiat investigaţiile, pacientul se poate odihni, poate citi sau se poate uita la televizor, în timp ce echipa de medici şi fizicieni dezvoltă un plan de tratament foarte precis şi individualizat. Datorită preciziei foarte mari a informaţiilor furnizate de metodele moderne de imagistică, “volumul ţintă” este desenat în realitatea virtuală a calculatorului exact aşa cum este el în realitate, şi de aceea fiecare tratament este strict individualizat, realizat “pe măsura” pacientului şi ţinând cont de toate elementele stării sale medicale. Echipa de medici şi fizicieni foloseşte un sistem computerizat deosebit de performant pentru a stabili cum trebuie să se desfăşoare tratamentul. De regulă, acest proces durează aproximativ două ore.

Tratamentul

Odată ce planul tratamentului a fost întocmit şi transferat aparatului de iradiere, tratamentul propriu-zis poate să înceapă. Pacientul stă întins pe canapeaua aparatului, capul acestuia fiind fixat de braţele sistemului de poziţionare prin intermediul cadrului stereotactic care asigură atât precizia iradierii cât şi imobilizarea capului în interiorul căştii colimatoare. Acesta este treaz pe parcursul desfăşurării întregii proceduri şi poate comunica în permanenţă cu medicul printr-un sistem audio-video cu circuit închis. În momentul în care tratamentul începe, canapeaua se deplasează în interiorul aparatului poziţionând cu mare precizie capul pacientului în locul în care se intersectează cele 201 raze gamma. În incinta de iradiere nu se produc zgomote, iar tratamentul este complet nedureros. La cerere, în timpul efectuării tratamentului, pacientul poate asculta muzica favorită.

Echipa medicală monitorizează în permanenţă desfăşurarea procedurii, fiind atentă atât la starea pacientului cât şi la parametrii de funcţionare ai aparatului. Durata tratamentului poate să varieze de la câteva minute pâna la 1-2 ore şi depinde de natura leziunii, de marimea şi de forma acesteia, procedura fiind realizată realmente “pe măsura” bolii fiecărui pacient.

După tratament

După încheierea tratamentului, cadrul stereotactic este îndepărtat. Unii pacienţi resimt după îndepărtarea cadrului o senzaţie de presiune sau durere minimă în locurile unde acesta a fost fixat de pielea capului, dar majoritatea celor care au fost trataţi prin radiochirurgie stereotactică Gamma Knife nu acuză nici un fel de simptome suplimentare după procedură.

În cazul în care a fost efectuată în cadrul investigaţiilor şi o angiografie, de regulă, pacientul este supravegheat în mediul spitalicesc pentru cel puţin încă o zi. Oricum, medicul va stabili dacă starea clinică a pacientului impune supravegherea acestuia pentru încă o zi sau dacă poate părăsi Spitalul în cursul aceleiaşi zi. În orice caz, în condiţii normale, pacientul îşi poate relua activităţile sale obişnuite după cel mult 1-2 zile de la efectuarea procedurii radiochirurgicale Gamma Knife.

Urmărirea post-procedurală

Efectele acestui tip de tratament radiochirurgical nu sunt imediate, rezultatele putând fi măsurate într-un interval de timp de ordinul lunilor de zile. Tratamentul radiochirurgical este menit să oprească evoluţia afecţiunilor cerebrale şi nu să le îndepărteze în mod direct, de aceea rezultatele tratamentului sunt vizibile abia după câteva săptămâni sau luni. Medicul care a efectuat procedura va rămâne în permanenţă în contact cu pacientul, invitându-l periodic pe acesta la control, ocazie cu care, prin investigaţiile CT, RMN sau angiografice efectuate, va stabili evoluţia afecţiunii precum şi eficienţa tratamentului.

Unde pot găsi mai multe informaţii ?

  • Întreabă-ţi Medicul de familie sau medicul curant dacă boala ta poate beneficia de tratamentul radiochirurgical Gamma Knife.

  • Solicită un consult de specialitate medicului neurolog sau neurochirurg.

  • Consultă informaţiile relevante publicate pe Internet folosind drept “cuvinte cheie” pentru căutare: “Gamma Knife” sau “radiosurgery”.

Unitatea Leksell Gamma Knife – Bucureşti, Romania Spitalul Clinic de Urgenţă “Bagdasar-Arseni” Şos. Berceni, nr. 10-12, sect. 4, cod 041915 Tel/fax: +4021-334.73.50 e-mail: fery.stoica@bagdasar-arseni.ro www.gammaknife.ro

Leksell®, Leksell Gamma Knife® and Leksell Gamma Knife® surgery are registered trademarks of Elekta AB Sweden.